HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2009.12.14. 15:01 Teakalandjaim.blog.hu

A tea/élmény megosztása

Címkék: irodalom illat megosztás elkészítés tie guan yin lin yu tang bölcs mosoly puer teabemutató

Mottó "- Ez az illat! Mintha ismét 12 éves lennék

és egy virágos réten sétálnék!"

 

A hétvégén két teabemutatónk is volt. Mióta nem vagyunk benne a "teaüzletben", a bemutatóink nem is igazi bemutatók, inkább baráti teázások, ahol hagyományos kínai kung-fu teás eszközökkel készítjük a teát, jobbára a mi, és néha vendégeink örömére.

 Megint rá kellett jönnöm: a teának lelke van. Egy különlegesen jól sikerült tea nagy ajándék. Bármit teszek, még a tökéletes előkészület, összhang esetén sem biztos, hogy a teából ki tudom, hozni azt, ami benne van. Ennek sok racionális oka lehet. Kicsi csapdák, amikbe, ha nem vagyunk elég tudatosak könnyen beleshetünk.

 Nézzünk kettőt, amibe most sikerült beleesnem.

 Az első: a teakészítő (nagy szavakkal mondva  teamester) nem vesz részt a társalgásban. (Kötelező olvasmány: Lin Yutang, Bölcs mosoly, Tea és barátság fejezete).

A teára, a teakészítésre figyel és esetlegesen a vendég reakciójára (már ha fontos, hogy kellemes élményt adjunk). Így nem áztatja túl a teát, nem égeti meg, szükség estén korrigál. Néhány bemutató mondatot az elkészítés kezdetekor természetesen tehetünk, de a készítés közben a legjobb, ha egyhegyű nyugalommal csak a teendőkre figyelünk. A teázás véglén megoszthatjuk az élményeinket - bár nem biztos, hogy szavakkal kell csonkolni a bennünk lévő élményt.

 A második: a kellemes együttléthez megfelelő választás kell, a személyekhez, alkalomhoz illő. tudni a puer első alkalommal kevés kóstolónak ízlik. Kezdjünk valami lágyabbal, illatossal, virágossal. Ha a bizalom megvan és a lankás réteken eleget sétáltunk, célba vehetjük a meredekebb hegyoldalakat is.

 Amikor jól sikerül:

 Gyerek születésnap, vendégekkel. A buli a vége felé jár. A gyerekek jól elvannak, egyfajta csendes afterparty hangulat.

 " - Tényleg ihatnánk egy is teát? kérdi P.

  - Teát? "Hát persze!"

 A puer bemutatóm élménye még kísért, némi számítással (és bíztatásra) 2009 tavasszal szüretelt Tie Guan Yin (ejtsd: tekuanjin, dgyekuanjin, tékvanji. Ki hogy szereti, hogy hallotta)  teát veszek elő. Nagy hírű wulong tea. A nálunk vendégeskedő fajta, visszafogott illattal, szárazon élénkzöld, hamvas türkizkékre emlékeztető ruhával hódit. Tényleg jól mutat a hófehér porcelánkínálóban, Fehér gaiwan, üveg kiöntő, fém szűrő és viszonylag nagy poharak, hogy gyorsan hűljön (sokan nem szeretik túl forrón meginni a teát és az illatosabb teák sokszor meghálálják ha nem forrásponton csikarjuk őket. Inkább csak melengessük, figyelve legyezgessünk).

 Az első felöntést is megisszuk, szeretném látni azt az ívet, amit a tea be tud futni. Az első csésze, első korty. P megszólal:  

 "- Ez az illat! Mintha ismét 12 éves lennék és egy virágos réten sétálnék!"

 A kínaiak mesterei a közvetett leírásoknak. Talán nem véletlen, hogy a Tie Kuan Yin teát gyakran hasonlítják egy virágos réthez. Az ízzel, élménnyel nem tudunk betelni és újra és újra felöntjük a teát. Jókedvünk kerekedik, és szívesen folytatnánk felfedezőutunkat más teák felé, de késő este van. Vasárnap. Többen még aludni is szeretnénk az éjszaka. 

A csúcson hagyjuk abba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr591656865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása