Egy tea - egy kanna!
Szól a javaslat a rutinosabb teázóktól. Ha több fajta teát iszunk ugyanabból a kannából, előbb utóbb zavart, tört, kevert ízeket kapunk.
Hazánkban azonban, még az elkötelezett teabarátok közül is kevesen vannak, akik betartják ezt a szabályt. Nem véletlen. Hiszen számtalan kérdés merülhet fel:
- a zöld teához milyen kanna kell (kanna kell egyáltalán),
- a puerhez? a wulonghoz? A teljes leveleshez, a zúzotthoz?
Teák külön egyéniséggel: zöld, vörös, wulong, puer
Egy lehetséges megoldás: mindig alaposan mossuk el a kannát. (Szigorúan tiszta vízzel! A mai erős tisztítószerek örök emléket, és mellékízt hagyhatnak az agyag kannában.)
"Egy tea - egy kanna!"
A Kelet csodálatos zamata
Nemrégiben olvastam Piotr Kłodkowski, A Kelet csodálatos zamata című könyvét, amelyben két teával kapcsolatos tanulságos történetet is elmesél a szerző, melyből az egyik szorosan kapcsolódik a kínai teához, teaházakhoz.
Némi háttérinfó a szerzőről:
"Piotr Kłodkowski Irántól Indiáig, Kínától Arábiáig, Kambodzsától Ceylonig keresztül-kasul bejárta a Kelet világát. Könyve nemcsak ismereteket és hangulatokat ad át, hanem sokszor kérdéseket tesz fel. Több írása olyan kérdésekkel zárul, amelyek az olvasót is újabb kérdésekre is sarkallhatják." (Forrás Typotex Kiadó)
A történet
Huxin Ting Teaház (Forrás: wikipedia)
Vuhszinting teaházban járunk, ahol a kínai bölcsek hagyományosan összeültek, mindig ugyanott, a tóra néző ablaknál. hogy az ősi hagyományokhoz igazodva, beszéljenek a világ folyásáról. Egy nap azonban minden megváltozik: az évszázadok óta használt kannák más ízű teát adnak... és a végén még a császárság intézményrendszere is megbukik...
A Google Books-nak köszönhetően történetet itt elolvashatod.
Ha tetszett a könyv, itt rendelheted meg a legnagyobb kedvezménnyel: