HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.02.26. 13:26 Teakalandjaim.blog.hu

Zhu Ye Qing - Bambusz levelek zöldje

Címkék: tavasz maitea teateszt zhu ye qing bambusz levelek zöldje

P szólt, hogy meséljek erről a teáról. Meséljek – meséljek, könnyű azt mondani. Már rég ittam belőle, pedig sokszor szemezgettem vele a hűtőben. Vákuum csomagolásban várt az alkalomra, ami most elérkezett.  

Alkalomra várva

Eddig mindig volt valami; - meg hát a Dancongot is elemezgetem. Télen egyébként is zömmel vörösöket és puert iszunk, esetleg valami sötét wulongot, ha könnyedebbre vágyunk: parfümös légies Tie Guan Yint.

A zöldek számomra a tavasz és a nyár, amikor jól érvényesülhetnek kissé hűsítő energiáik. Hűsítő, de nem dermesztő, hiszen a szellem gyakran szárnyakat kap egy jó zöld teától.

Most azonban, hogy egy pár pillanatra találkozhattunk a tavasz hírnökeivel, suttyomban elővettem a zöldeket. A múltkor egy kis Huang Shan Mao Fenget, vajon bírja-e még milyen most a tavaszi napsütésben? És jó, nagyon jó – tudom, hogy a friss, az idei még jobb lesz, de most ez is üdítő.

De a kérés megérkezett, elő tehát a féltett kincsekkel, amit nem bontunk gyakran, lássuk, mit mutat meg magából 2010-ben a tavaszra várva.

A teáról sok mindent lehetne írni, ezt már előttem kellő részletességgel megtették: www.teautja.hu oldalon. (Kihagyhatatlan netkikötő minden „igazi” teakedvelőnek.)

Zhu Ye Qing - Bambusz levelek zöldje (Bamboo Tips)

Gyengén fermentált tea, a rügyeket kifakadás előtt szedik le pár héttel.  Nagyon enyhe, éteri ízekkel, aromákkal. Az első gyors felöntések során szinte keresni kell a hangsúlyos jelenlétet. Azt is gondolhatnánk, hogy ez egy test nélküli tea.

Varázserdő - mindent memutat, ami mutatni érdemes

A felöntésekkel előre haladva a mandula utóízére emlékeztető, kellemesen keserű íz jelenik meg, a torkodon, szájpadlásodon megül egy felhő, ami egyre erősebb lesz, majd ahogy tovább iszogatod, a felöntések egyre édesebbek lesznek. 

Az érzés olyan meglepő, mint a hosszú gyakorlás után az áttörés; a beérett a munka gyümölcse: egyszerre váratlan és örömteli.

Egy édes-mézes hangulat kap el és felemel, akár a tavaszi szellő. Utóízét még hosszú percekkel a találkozás után is érzem.

Nem hiába írja a fent említett oldal: 

 "Ahol a kínai tea kezdődik!"

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr161792161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása