Ezt a kifejezést még régebben hallottam, egy szójáték: köztudott a kungfu módszerrel elkészíett tea a legfinomabb :) de nem a leggyorsabb. A kettő kis túlzással kizárja egymást.
A kínai hagyományos eszközökkel teázni itthon csak egy szűk elit kiváltsága, annak ellenére, hogy a szükséges eszközök nem drágák (alapesetben) és könnyen beszerezhetők már Magyarországon is.
A tea útjára azonban csak kevesen lépnek: maroknyian szánják rá a legértékesebb kincsüket: az időt.
Tradíció és hagyomány - csak egy szűk elit használja
A jó teák pedig megérdemlik az egyhegyű odafigylést, a nyugalmat, mert sokszor többet adnak vissza annál, amit egy csészében felöntve kínálni tudnak.
Pont ezért, én igen ritkán iszom ezeket a teákat gyorsan, um. rapid kungfut alkalmazva. Ma reggel azonban úgy hozta a sors, hogy kérés érkezett:
"Nem csinálnál egy Long Jing teát? Csak úgy bögrében!"
"ÖÖÖ, ja, persze... Mennyit is szoktál beletenni?"
És már készült is a tea. 2 dl víz hamar felforr, az eszközparkban pihenő teafilterek pedig készek az azonnali bevetésre.
Mindjárt kész
Egy csapott teáskanálnyi a zöld teából a filterbe, majd egy kicsit várni a lobogó vízzel. (Nem sokat, mert már a csészébe történő átöntésnél is csak 80 celsius fokos a víz, így pont jó az zöldteának!) Maximum két perc várakozás, filter ki, megelőzve a keserű alaphangokat és így csak a jellegzetes, gesztnyés Long Jing íz marad.
Az ablakban, - 7 fokban egész gyorsan iható hőmérsékletűre hűl. Az elkészítési idő 5 perc, a hűtést nem számolva. Igazi rapid kungfu, a minőségi teára jellemzően a filter még egyszer bőven felönthető.
Így is finom
Érdemes egy ősszehasonlítást tenni egy abc-ben kapható zölteával - meg fogtok lepődni, hogy egy tea önmagában is lehet ilyen izű, mindenféle mesterséges aroma és ízfokozó trükk nélkül.