HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.06.24. 11:25 Teakalandjaim.blog.hu

Jó lett a teám?

Címkék: kérdések elkészítés teanapló

Régebben, amikor még aktívan részt vettem a „teaüzletben” sok kérdés érkezett hozzánk a tea készítésével kapcsolatban. Most, ahogy a régi anyagok között nosztalgiáztam, találtam egyet, amit valószínűleg a legtöbb szálas leveles teára váltó feltesz magának:

„Az azért zavar egy kicsit, hogy egyrészt nem tudom, (elég) jól készítem-e el a teákat, másrészt nincs túl sok nyugalmam jelenleg ahhoz, hogy élvezhessem a teákat. És ha az ár tükrözi a minőséget, akkor félek, hogy talán elpocsékolom a jó teákat.”
 
 
Jó lett?
 
Hogyan döntsük el, hogy a megfelelő minőségi és értékes alapanyagból készített teánk megfelelő lett?
 
Alapvetően két út van:
 

1.

Az egyik leggyorsabb módszer, ha valaki – aki ismeri az adott teát – megmondja, hogy az elkészített tea jó, vagy ha nem sikerült, mi lehetett a gond.

(Erre igazán alkalmasak lehetnek a megfelelő teaházak, ahol van idő beszélgetni a személyezettel. Kicsit paradox helyzet ez: ha van idő, nincs túl sok vendég. Ha viszont sok a vendég pont az a nyugalom veszhet el, ami a teázás valódi élményét megadhatná. A megoldás: legyen sok vendég, de máskor /:)/ vagy menjünk akkor, amikor tudjuk, hogy csak kevesen vannak. És szinte mindenhol rendeznek külön programokat azoknak, akik többet szeretnének tudni.)

2.
 
Természetesen – sok esetben én is ezt az utat járom – magunk is próbálkozhatunk. És néha csinálunk egy nagyon jó teát: a tea egy pillanatra felvillantja azt, amit tud, ha képesek vagyunk odafigyelni.

 

Ez is nagyszerű út lehet, mert innen már csak kísérletezni kell: eszközzel, hőfokkal, mennyiséggel, vízzel. (Attól, hogy ízében, "eredendően" nem lett tökéletes, hatásában még hozhatja az elvártakat, a korábban tapasztaltakat.) Tapasztalatainkat fel is jegyezhetjük, így növelve tudatosságunkat.

Az út a gyakorlásban van
 
Ha gyakorlásként, illetve folyamatként tudjuk szemlélni a történteket, nem okoz gondot, hogy esetenként nem lesz jó a tea – mert megfigyelhetjük, hogy az egyes felöntéseink egyre jobbak lesznek! Így nincs pocsékolás, mert természetes, hogy az igazán jó tea elkészítése egyszerre igényel felhalmozott gyakorlati tapasztalatokat és mellette egy kis megmagyarázhatatlan pluszt…
 
Minden készítésből tanulunk és így egyre inkább értékeljük a ritkábban ránk köszöntő, „áldott” pillanatokat.
 
***
 
Persze jó érzés, ha hozunk egy jó átlagot, de a tudás csészéje mindig félig lesz – igaz, egyre nagyobb lesz a csészénk.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr892106071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása