HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.01.08. 14:37 Teakalandjaim.blog.hu

Hogyan készítsünk jó teát? II.

Címkék: szekszárd víz kanna elkészítés gaiwan teatálca vitakör

mottó "indulj el egy úton,

én is egy másikon"

A jó tea készítésének számtalan aspektusa van, ezért könnyű a teakészítést túlbonyolítani. Rövid összefoglalő követezik a szekszárdi teaklub (és főleg élményvitakör) szervezőjétől, hogy a kezdeti lépéseket, hogyan tegyük egyszerűvé (majd később bonyolítjuk:)

Tiborral bő egy éve ismerkedtem meg. Remek, jó hangulatú vitaköröket szervez és mellesleg megkedvelte a kínai teákat. A vitakörben teaklub is működik, (a következő alkalom január 10.!, ha arra járnál). A klub tagjainak készített egy rövid ajánlót arról, hogy néhány szabály ismeretében, kevés eszközzel hogyan lehet egyszerűen és könnyen minőségi szálas teát készíteni.

*** 

Hogyan kell minőségi teát készíteni?

 
Filteres és ízesített teákkal elárasztott világunkban kevesen tudják, milyen a valódi, természetes tea íze és hatása. Sokan hiszik, hogy a valódi teák világa „ezoterikus” terület, ahol a drága teákat, drága kiegészítőkkel bonyolult és időigényes szertartással kell elkészíteni. Az alábbiakban röviden azt szeretném bemutatni, hogy néhány szabály ismeretében, kevés eszközzel hogyan lehet egyszerűen és könnyen minőségi teát készíteni.

Szükséges hozzávalók:
- minőségi tea (természetes, azaz hozzáadott aroma, ízesítő nélküli szálas tea)
- minőségi víz (szűrt víz, pí-víz, illetve jó minőségű ásványvíz vagy forrásvíz)

Amire nincs (feltétlenül) szükség:
- cukor
- citrom(lé)
- tej, stb.

Szükséges eszközök:
- kanna (vagy gaiwan)
- csésze (vagy pohár)

Amire nincs (feltétlenül) szükség:
- kiöntő és szűrő
- tálca
- lapát, kanál, stb.

Az elkészítés módja:

A vizet felforraljuk, majd néhány percet várunk, hogy hűljön. (Közben kevés forró vízzel felmelegítjük eszközeinket, a kannából a kiöntőbe, majd a csészébe öntjük a vizet, végül kiöntjük.)

Az átmelegített kannába (vagy gaiwanba) megfelelő mennyiségű (4-7 gramm) teát teszünk, majd rövid ideig megrázzuk, felgőzölve ezzel a tealeveleket. (A gőzölés hatására már finoman megmutatkoznak a teában rejlő zamatok.)

A - teától függően - 65-95 fokos vizet a tealevelekre öntjük, majd néhány másodperc után az utolsó cseppig kiöntjük a csészébe vagy a kiöntőbe. (A hagyományosan ajánlott több perces időtartam alatt a teából kioldódik a csersavtartalom, ezért íze eltorzul, keserűvé válik.)

A leöntést egészen addig ismételjük (egyre növelve az áztatási időt), amíg van színe és íze a teának. (A fehér és zöld teák 3-4, a vörösök 5-6, a wulong és puer teák 8-10 - vagy még több - leöntést is elbírnak.)

Forrás: Szekszárdi Élményvitakör


***

Egy kép néhány - kezdetben - feleslegesnek tekinthető eszközzel:

 

 

Az első részben olvashatsz egy gondolatébresztő regényrészletet az Öreg Can vándorlásai című könyvből >> "Hogyan készítsünk jó teát I.". 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr641656814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.