HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.01.23. 00:00 Teakalandjaim.blog.hu

Teanapló

Címkék: elkészítés puer teanapló

Az előző posztban volt szó arról, hogyan kezdjük el a teakészítést egyszerüen. Most egy kicsit bonyolítom.

A teakészítéseimről rendszeres naplót vezetek. 

 

Annak ellenére, hogy azt tapasztalom, hiába mérsz le mindent, teremted elő ugyanazokat a feltételeket akkor sem mindig reprodukálható a biztosan a végeredmény.

 A teakészítés valahol varázslat...

 Mégis számtalan olyan gondolatot, inspirációt kaphatunk, amit érdemes lejegyezni - az ízen, illetve az eredendő tényadatokon túl:

Milyen hatással volt ránk a tea? Megnyugtatott? Felpörgetett? Különleges íz élményt adott? Kinek ajánlanánk? Kinek mutatnánk meg szívesen? Hogyan készíteném legközelebb?

Tényadatokként általában a következőket jegyzem le:

Dátum. A tea neve, beszerzési helye. Szüret ideje. A víz típusa, hőfoka. Eszközöket. Mennyiség.

Nézzük, hogy néz ki ez gyakorlatban, egy 1990-ből származó Tajvanon érlelt öreg puer esetében:

***

  • Tea: Öreg puer
  • Szüret: 1990
  • Víz: szűrt (Brita)
  • Eszköz: Yixing kanna
  • Mennyiség: 6 gramm
  • Felöntések: 10+

Eredendően: nagy 100 grammos csésze, fém dobozban tárolva. Szárazon kellemes, földes illat. Erős préselés.

Hatásában: egységes, hamónikus íz és aroma, nem túl harsányan megjelenve. Erőteljesen élénkít, de nem egyből. Viszont nehezen enged (Na még egy felöntést!)

Kinek ajánlanám: akik már ismerik a puert, esetleg "kezdőknek" a klasszikus, de nem túl erőteljes ízek miatt.

Milyen alkalomra: baráti beszélgetések mellé kitűnő. Sok felöntést elbír, élénkítő, kellemes társ.

***

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr601686964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.