HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.02.03. 13:40 Teakalandjaim.blog.hu

Sir Morton project

Címkék: első öblítő kinaitea sir morton felöntés teateszt

A kaland kezdetét lásd az előző posztban.

Röviden: nincsenek csodák

Kicsit meg is fedtem magam gondolatban: miféle verseny ez? Körülbelül, mintha bedobnánk a Trabantot a Formula-1-be, jó gumikkal és egy profi szerelőcsapattal, megnézni mennyire marad le.

A cél persze nem ez volt, egyszerűen csak egy próba. Mit tudunk kihozni egy olcsó, talán mindenki számára ismert és könnyen elérhető szálas teából.

Hát nem sokat. Minden teának három esélyt szoktam adni, mert lehet, hogy én nem vagyok formában, vagy a tea, vagy egyikünk sem. Háromszor azonban nem hibázunk, ha ennyiszer nem sikerül, akkor annak oka van. 

Sir Mortonnál már a másodikra is nehezen vettem rá magam.  De megcsináltam, (sőt még a harmadikat is) - a pontosabb teszt kedvéért. És milyen jól tettem! Felfedeztem (vagy még inkább megjegyeztem) a tea értékeit is!

Tényadatok

Tea:             Sir Morton Kínai feketetea keverék

Mennyiség:    3-4 gramm
Víz:              szűrt (Brita), Pannónia gyöngye
Eszközök:      porcelán gaiwan, üveg kiöntő, yixing kanna

 

Élmények

Forma: durván, egyenetlenül tört örlemény egyaránt tartalmaz levelet és szárat is.
Illat:
szárazon alig érzékelhető, erős koncentrációval némi keserűcsokoládés aromát érezhetünk.
 


 

Első felöntés: A vörös teáknál az első felöntést általában mosó vagy öblítő felöntésnek hívjuk. Ezt nem isszuk meg. Most azonban ettől eltérően megittam, kíváncsi voltam a teljes képre. Szerencsémre, mert az első felöntés volt az igazán élvezhető: egy kissé megfáradt kimunira (Qimen) emlékeztetett. Ugyanaz az aroma, kissé füstös, keserűcsokoládés él egy erős testen. Narancsvörös, világos rozsdabarnában, bíborban játszó színek.

Második felöntés: a tea gyorsan veszít erejéből, karakteréből, teljesen más íz bontakozik ki, egyre erőteljesebb a füstös karakter, az idősebb vörös teákra jellemző nehezen értelmezhető mellékízzel. Eltolódtunk a füstös Suchong felé.

Harmadik felöntés: hosszan áztatva sem érek el már áttörést, ez a tea már búcsúzik és csak az integetését látom...

Sir Morton haszna
 
Az első elkészítés után olyan sokkoló volt az élmény, hogy rögtön váltottunk egy minőségi Tie Guan Yinre, hogy egyensúlyba hozzuk a napot. A második alkalommal valóban ráébredtem a tea hasznára, használhatóságára is. Könnyű lenne lesajnálni ezt a teát. Azonban azt hiszem minden teának üzenete, saját karaktere van. Megérdemlik a tiszteletet.
 

Ez a tea kiválóan alkalmas lehet gyakorló teának, illetve arra, hogy egyszerűen bemutassuk valakinek a kung-fu teázásban rejlő lehetőségeket, íveket. A gyors íz, zamatváltozás; nem igényel nagy türelmet az ismerkedő teabaráttal, de markánsan felhívja a figyelmet az útra, ami bejárható - egy jobb teával is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr11725337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.