HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.02.15. 15:21 Teakalandjaim.blog.hu

A Kelet csodálatos zamata

Címkék: typotex tisztítás kanna zöld tea íz puer klodkowski yixing wulong

Egy tea - egy kanna!

Szól a javaslat a rutinosabb teázóktól. Ha több fajta teát iszunk ugyanabból a kannából, előbb utóbb zavart, tört, kevert ízeket kapunk.

Hazánkban azonban, még az elkötelezett teabarátok közül is kevesen vannak, akik betartják ezt a szabályt. Nem véletlen. Hiszen számtalan kérdés merülhet fel:

- a zöld teához milyen kanna kell (kanna kell egyáltalán),

- a puerhez? a wulonghoz? A teljes leveleshez, a zúzotthoz?

Teák külön egyéniséggel: zöld, vörös, wulong, puer

 

Egy lehetséges megoldás: mindig alaposan mossuk el a kannát. (Szigorúan tiszta vízzel! A mai erős tisztítószerek örök emléket, és mellékízt hagyhatnak az agyag kannában.)


"Egy tea - egy kanna!"

A Kelet csodálatos zamata

Nemrégiben olvastam Piotr Kłodkowski, A Kelet csodálatos zamata című könyvét, amelyben két teával kapcsolatos tanulságos történetet is elmesél a szerző, melyből az egyik szorosan kapcsolódik a kínai teához, teaházakhoz.

Némi háttérinfó a szerzőről:

"Piotr Kłodkowski Irántól Indiáig, Kínától Arábiáig, Kambodzsától Ceylonig keresztül-kasul bejárta a Kelet világát. Könyve nemcsak ismereteket és hangulatokat ad át, hanem sokszor kérdéseket tesz fel. Több írása olyan kérdésekkel zárul, amelyek az olvasót is újabb kérdésekre is sarkallhatják." (Forrás Typotex Kiadó)

A történet

 Huxin Ting Teaház (Forrás: wikipedia)

Vuhszinting teaházban járunk, ahol a kínai bölcsek hagyományosan összeültek, mindig ugyanott, a tóra néző ablaknál. hogy az ősi hagyományokhoz igazodva, beszéljenek a világ folyásáról. Egy nap azonban minden megváltozik: az évszázadok óta használt kannák más ízű teát adnak... és a végén még a császárság intézményrendszere is megbukik...

A Google Books-nak köszönhetően történetet itt elolvashatod.  

Ha tetszett a könyv, itt rendelheted meg a legnagyobb kedvezménnyel:

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr631760344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.