HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.03.03. 14:10 Teakalandjaim.blog.hu

Teateszt - Feng Huang Dan Cong "Mi Lan"

Címkék: elkészítés maitea 1000tea teateszt feng huang dan cong

 

Egy tea bemutatása, értékelése, meglehetősen szubjektív műfaj, ami nekem ízlik, másnak esetleg ihatatlan és fordítva. Tehát nem egy abszolút igazság megírása a cél. Pusztán csak egy vásárlói tapasztalt, hogy árnyaltabb képet kaphassunk egy-egy teáról.

Alapinformációk

Tea: Feng Huang Dan Cong „Mi Lan” /feng huang tankong – mi lan/
Típus: oolong/wulong (sötét)
Forrás: 1000tea
Ország: Kína, Guangdong (Kanton)
Víz: Pannónia Gyöngye, Szentkirályi
Eszközök: Gaiwan (porcelán és üveg)
Felöntések száma: 4-6 vagy több
Elkészítés: türelm és gyakorlat kell hozzá

 

Mint korábban írtam egy baráti társaság kért meg, hogy vigyünk valami finom teát: illatosat, parfümöset. Nem csoda, hogy megfogott a szaküzlet honlapján olvasható ajánló:

„A dél-kínai Guangdong (Kanton) tartomány ültetvényeiről, a "Főnix"-hegy közeléből származik. Levelei 3-4 cm-esek, szabálytalanul kunkorodók, barnásfeketék (kiáztatva zöldesbarnák). Illata más teáéhoz alig hasonlítható, egyszerűen (bánjunk bármilyen óvatosan az eufórikus jelzőkkel) elképesztő, gyümölcsös-virágos, már-már parfümös. A tea kínai nevében található mi (méz) és lan (orchidea) írásjegyek is az illat körülírására tesznek bátortalan kísérletet.
Többször (6-8x) leönthető.”

Ismeretlen teából ritkán rendelek 25 grammnál többet, most azonban nem volt választásom: kimérve minimum 50 grammot lehetett csak vásárolni, később kiderült nem is baj, ezzel a teával lehet gyakorolni.

A csomagolás: papírtasak, minden szükséges alapinformációval ellátva.

 

Ez a tea egy elég nehéz tananyag sötét oolong leckékhez.  Sötét már-már kékésfeketébe hajló szín, nagy és kisebb levelek, szárral váltakozva.

Szín és az illat - sokat ígérő kezdetek

Az illat - főleg szárazon – igéző, ritka összetett, igaz az előzetes leírás: a méz és orchidea csak egy bátortalan kísérlet lehet leírására. Erős-fűszeres hegyen megülő, almavirág illatú felhő. (Többször előveszem a teát, pusztán csak emlékeztetni magam, hogy valóban, igen, tényleg megvan benne ez az illat.)

Az első felöntés szinte üres, csak fokozza a várakozást kezdődhet a tánc.

A második felöntésben hozza magát a tea. Lendületes, illatos, bár az illatfelhő szárazon kifejezetten többet ígért, mint amit most ad.

A harmadik felöntésben már lágyul, szelídül, ha ügyelünk az alacsonyabb hőmérsékletű felöntésekre, nem jelenik meg a kesernyés dohány aroma. Az ízek komplexek, de mintha csak egy távoli fuvolaszót hallanánk, könnyedek és figyelmet igényelnek.

Negyedik és a plusz felöntések: tartja magát a tea, édes felhanggal meghálálva a kitartást (és gyakorlást:)

***

Egy tea nagy hagyományokkal, és az elkészítésében igazi kihívást jelentő tulajdonságokkal. Ha egyszerűen elkészíthető teára vágysz, ne ezzel kezdj, mert a „keserű” könnyen megtréfálhat. Aki viszont szeret a nagy hagyományú teákkal bíbelődni, a kísérletezést kezdheti ezzel.

Nehéz elkapni ezt a teát, de ha megvan emlékezetes élményt nyújt.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr841780885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.