HTML

Teakalandjaim

Gondolatok a kínai teán innen, és túl.

Az oldalt rendszertelenül,
ad-hoc módon frissítem.

Nézz vissza néha vagy kérd a Blogértesítőt!

Blogértesítő

Iratkozz fel a Teakalandjaim Blog értesítőre itt!




Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) teaecset (1) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Cyberspace Teaház

2010.03.10. 11:30 Teakalandjaim.blog.hu

"Rapid kungfu"

Címkék: elkészítés maitea felöntés long jing

Ezt a kifejezést még régebben hallottam, egy szójáték: köztudott a kungfu módszerrel elkészíett tea a legfinomabb :) de nem a leggyorsabb. A kettő kis túlzással kizárja egymást.

A kínai hagyományos eszközökkel teázni itthon csak egy szűk elit kiváltsága, annak ellenére, hogy a szükséges eszközök nem drágák (alapesetben) és könnyen beszerezhetők már Magyarországon is.

A tea útjára azonban csak kevesen lépnek: maroknyian szánják rá a legértékesebb kincsüket: az időt.

 Tradíció és hagyomány - csak egy szűk elit használja

A jó teák pedig megérdemlik az egyhegyű odafigylést, a nyugalmat, mert sokszor többet adnak vissza annál, amit egy csészében felöntve kínálni tudnak.

Pont ezért, én igen ritkán iszom ezeket a teákat gyorsan, um. rapid kungfut alkalmazva. Ma reggel azonban úgy hozta a sors, hogy kérés érkezett:

"Nem csinálnál egy Long Jing teát? Csak úgy bögrében!"

"ÖÖÖ, ja, persze... Mennyit is szoktál beletenni?"

És már készült is a tea. 2 dl víz hamar felforr, az eszközparkban pihenő teafilterek pedig készek az azonnali bevetésre.

Mindjárt kész

Egy csapott teáskanálnyi a zöld teából a filterbe, majd egy kicsit várni a lobogó vízzel. (Nem sokat, mert már a csészébe történő átöntésnél is csak 80 celsius fokos a víz, így pont jó az zöldteának!) Maximum két perc várakozás, filter ki, megelőzve a keserű alaphangokat és így csak a jellegzetes, gesztnyés Long Jing íz marad.

Az ablakban, - 7 fokban egész gyorsan iható hőmérsékletűre hűl. Az elkészítési idő 5 perc, a hűtést nem számolva. Igazi rapid kungfu, a minőségi teára jellemzően a filter még egyszer bőven felönthető.

 Így is finom 

Érdemes egy ősszehasonlítást tenni egy abc-ben kapható zölteával - meg fogtok lepődni, hogy egy tea önmagában is lehet ilyen izű, mindenféle mesterséges aroma és ízfokozó trükk nélkül.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr961828130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.