HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.06.16. 11:57 Teakalandjaim.blog.hu

Hangulatjelentés: HANAMI – Yunnan Bi Luo Chun

Címkék: zöld tea yunnan hanami hangulatban jünnan bi luo chun

 

Szeretem a Hanami Teaházat. Szerényen húzódik meg a Kálvin tér mellett. Nincs hivalkodó cégtábla, észre sem venném, ha nem tudnám hova igyekszem. Ugyanez a visszafogottság és szerénység fogad bent is. Letisztult formák, rend, tisztaság. Csend és nyugalom.

Friss szüretelésű zöld teát szeretnék. Igazából friss Long Jing-re pályázom, de még nem érkezett, így választásom az idei szüretelésű Yunnan Bi Luo Chun-ra esett.
Nem ismerem ezt a teát, de az illata egyből megfogott. Ezt ki kell próbálnom, gondolom magamban.
 
A Hanami – szemben sok más teaházzal - megengedheti magának azt a luxust, hogy valóban kiméri a teákat, 50 gramm alatt is. Rendszeresen iszom teát, de ha egy tea nem ízlik, az 50 gramm igen sok tud lenni és később csak fáj a szívem, ahogy hervadozik a polcon. Jó szívvel sem tudnám ajánlani, hiszen nekem sem ízlett annyira. Szóval nálam bevált a 25 grammos tesztadag, most is ennyit kérek.
 
 
25 gramm - csak a legszükségesebb tudnivalókkal
 
 
Boldog izgalom, a várakozás hangulata kap el: ismét egy tea, amit megismerhetek. Biztos más lesz, mint az eddigiek. Végig futtatom szemem szerény kis teakönyvtáramon. Szeretnék szellemileg is felkészülni erre a teára. Honnan ered? Hogyan készítik? Egy-két izgalmas legenda és máris a megfelelő lelki állapotba kerülhetünk, megnyílhatunk a tea üzenete felé.
 
Előkészítem az eszközöket: üveg gaiwan, fehér porcelán csésze, megfelelő ásványvíz.  
 
Végigpillantok a teán: izgalmasan csavarodó hullámok, a rügyek enyhén szőrmések. Az illat most nem olyan magával ragadó, mint boltban, de ez természetes: 25 gramm mégsem áradozhat úgy, mint egy kiló.
 
 
Spirálba zárva
 
 
60-80 fok, többször felönthető; áll a minimalista stílusú elkészítési javaslaton. Van időm, míg lehűl a víz. Egészen érdekes élménnyel ajándékoz meg ez a tea. Illata az első felöntés után frissen kaszált erdélyi kaszálókra emlékeztet. Csalódnom kell? Hol van az-az igéző illat, ami annyira megfogott. Megkóstolom, az izében sem találom.
 
A kóstolás közben írom a postot és valami egészen váratlan történik: pár perccel az ivás után megjelenik a tea aromája. Bensőmet váratlanul öntik el az ízek. Többször levegőt veszek. Nem képzelődöm? Nem… Tényleg itt van, megérkezett. Friss, virágos, illatos, és felemelően könnyed, mint egy frissen szedett tavaszi virágcsokor.
 
Ismét iszom, nem találom. Várok és rátalálok.
 
Emelem a hőfokot, keserű válasz. Azonban én már magasan járok és csak mosolyogva várok. A finom pipadohány aroma zavar-e? Igazából nem… csak várok és belülre figyelek, majd csodálkozva, elégedetten pihegek.
 
 
Mandala
 
 
 
Ilyen lett 
 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr362085882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DaVidFilmek 2012.09.04. 16:43:12

Szia, jó olvasni az élményeidet. Én még csak most kezdek érdeklődni a jobb zöld teák iránt. Egyelőre sima gunpowder vagy csak egyszerűen kínai tea, esetleg jázminnal. Eddig a "legjobb" amit ittam az egy japán sencha volt. Ma vettem ilyen....alig bírom megjegyezni ezeket a kínai neveket...Bi Luo Chun-t. Teaszertartásos készletem az nincsen még, szóval tényleg gyerekcipőben járok ezen a téren.
Ezt a Bi Luo Chun-t hány fokos vízzel készítetted? Meddig ázott és mennyit teát tettél mennyi vízbe?

Köszönöm
süti beállítások módosítása