Előfordult már veled, hogy jó teát vásároltál még sem lett az igazi? Gondolatébresztőnek egy kis irodalmi kitérő; részlet az, Öreg Can kóbórlásai című könyvből:
"Ce-ping beleegyezően bólogatott. Ő is felmelte a csészét. hörpintett az italból. Leírhatatlanul friss érzés járta át tőle az egész testét. Ahogy lenyelte ezt a kortyot, ez az érzés kiterjedt a bensejére is, nyelve tövénél, illatos édes nedv gyöngyözött. Amikor ismét lenyelt néhány kortyot, az illat a gyomrából mintha csak az orrába költözött volna. Olyan nagyszerű érzés kerítette hatalmába, hogy nem is talált rá szavakat.
- Miféle tealevélből készül ez az ital? Mitől ilyen pompás az íze?
- A tealevélnek nincs semmi különlegessége, hacsak az nem, hogy itt terem vadon a hegyen. Ezért olyan erős az aromája - mondta a kisasszony -. Sok köszönhető a víznek, amelyet a keleti hegy csúcsának egyik forrásából mertünk. A forrásvíz annál ízletesebb minél magasabbról származik. Agyag edényben, fenyővirág tűzön forraltuk. E három összetevő együttesének köszönhető az aromája. Ön bizonyára máshonnan szállított tealevélből főzi teáját, ez pedig csak termesztett tea lehet, amelynek gyenge az aromája, ezenkívül nem talál hozzá megfelelő vizet és tüzelőanyagot, magától értetődik tehát, hogy az íze sem az igazi."
(LIU O, Öreg Can kóborlásai, Európa Kiadó 1985)
Szerezz hasonló élményeket! Hogyan? Erről szól a cikk második része:
"Filteres és ízesített teákkal elárasztott világunkban kevesen tudják, milyen a valódi, természetes tea íze és hatása. Sokan hiszik, hogy a valódi teák világa „ezoterikus” terület, ahol a drága teákat, drága kiegészítőkkel bonyolult és időigényes szertartással kell elkészíteni. Az alábbiakban röviden azt szeretném bemutatni, hogy néhány szabály ismeretében, kevés eszközzel hogyan lehet egyszerűen és könnyen minőségi teát készíteni." Elolvasom >>>