mottó "indulj el egy úton,
én is egy másikon"
A jó tea készítésének számtalan aspektusa van, ezért könnyű a teakészítést túlbonyolítani. Rövid összefoglalő követezik a szekszárdi teaklub (és főleg élményvitakör) szervezőjétől, hogy a kezdeti lépéseket, hogyan tegyük egyszerűvé (majd később bonyolítjuk:)
Tiborral bő egy éve ismerkedtem meg. Remek, jó hangulatú vitaköröket szervez és mellesleg megkedvelte a kínai teákat. A vitakörben teaklub is működik, (a következő alkalom január 10.!, ha arra járnál). A klub tagjainak készített egy rövid ajánlót arról, hogy néhány szabály ismeretében, kevés eszközzel hogyan lehet egyszerűen és könnyen minőségi szálas teát készíteni.
***
Hogyan kell minőségi teát készíteni?
Filteres és ízesített teákkal elárasztott világunkban kevesen tudják, milyen a valódi, természetes tea íze és hatása. Sokan hiszik, hogy a valódi teák világa „ezoterikus” terület, ahol a drága teákat, drága kiegészítőkkel bonyolult és időigényes szertartással kell elkészíteni. Az alábbiakban röviden azt szeretném bemutatni, hogy néhány szabály ismeretében, kevés eszközzel hogyan lehet egyszerűen és könnyen minőségi teát készíteni.
Szükséges hozzávalók:
- minőségi tea (természetes, azaz hozzáadott aroma, ízesítő nélküli szálas tea)
- minőségi víz (szűrt víz, pí-víz, illetve jó minőségű ásványvíz vagy forrásvíz)
Amire nincs (feltétlenül) szükség:
- cukor
- citrom(lé)
- tej, stb.
Szükséges eszközök:
- kanna (vagy gaiwan)
- csésze (vagy pohár)
Amire nincs (feltétlenül) szükség:
- kiöntő és szűrő
- tálca
- lapát, kanál, stb.
Az elkészítés módja:
A vizet felforraljuk, majd néhány percet várunk, hogy hűljön. (Közben kevés forró vízzel felmelegítjük eszközeinket, a kannából a kiöntőbe, majd a csészébe öntjük a vizet, végül kiöntjük.)
Az átmelegített kannába (vagy gaiwanba) megfelelő mennyiségű (4-7 gramm) teát teszünk, majd rövid ideig megrázzuk, felgőzölve ezzel a tealeveleket. (A gőzölés hatására már finoman megmutatkoznak a teában rejlő zamatok.)
A - teától függően - 65-95 fokos vizet a tealevelekre öntjük, majd néhány másodperc után az utolsó cseppig kiöntjük a csészébe vagy a kiöntőbe. (A hagyományosan ajánlott több perces időtartam alatt a teából kioldódik a csersavtartalom, ezért íze eltorzul, keserűvé válik.)
A leöntést egészen addig ismételjük (egyre növelve az áztatási időt), amíg van színe és íze a teának. (A fehér és zöld teák 3-4, a vörösök 5-6, a wulong és puer teák 8-10 - vagy még több - leöntést is elbírnak.)
Forrás: Szekszárdi Élményvitakör
***
Egy kép néhány - kezdetben - feleslegesnek tekinthető eszközzel:
Az első részben olvashatsz egy gondolatébresztő regényrészletet az Öreg Can vándorlásai című könyvből >> "Hogyan készítsünk jó teát I.".