HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.09.01. 20:56 Teakalandjaim.blog.hu

Fehér tea: Bai Hao Yin Zhen - Ezüst tűcskék

Címkék: ezüst fehér tea yin zhen tűcskék

Sosem felejtem el, azt a napot, amikor ezt a teát megláttam. A West End tetőteraszán ültünk, amikor megérkezett az új teaszállítmány és kibontottuk az ismerkedésre, kóstolásra szánt teák kicsi, sárga kartondobozát.

A teák között nézelődve, egyszer csak nem akartam hinni a szememnek: egy tea megkapó, szinte királynői megjelenését látva.

Voltak ott más teák is Tie Guan Yin, Long Jing, szintén a felsőbb osztályt képviselték. A Yin Zhen viszont kilógott a sorból. Szinte külön aurája volt. Nem lehetett nem rá figyelni.

Visszagondolva, azt hiszem akkor döbbentem rá a filteres vagy az egyszerű, alacsonyabb minőségű szálas teák és a valódi érték közötti különbségre.

Szinte naponta iszom teát, mégsem tartom magam nagy teaivónak, viszont igyekszem tudatosan járni a tea útját. Még így, nyugodt lépésekkel haladva is, rengeteg tea jön szembe az úton, szinte végtelen a választás lehetősége.

Ezért vezetem a teanaplót is, hogy az emlékeim ne csaljanak meg és egy–egy ritkábban késztett teánál felfrissíthessem emlékeimet. Milyen eszközöket, mekkora mennyiséget használtam egy-egy jól sikerült teánál.

Így tettem most is. Reggel volt, csend és nyugalom. A háttérben madarak ébredeztek a fák lombjai között, egymást szólongatva.  Kissé álmosan, befelé fordultan keltem és látva a számomra ideális feltételeket előkészítettem a teás eszközöket.

Megakadt a szemem a Yin Zhen fehér teán. Rég ittam és tudtam nagyon jó tea. De egy kérdés is felmerült bennem gyorsan: vajon jó e még? Az élő teák teák  – ahogy magamban nevezem ezeket a teákat – , különösen a kevésbé fermentált fehér, zöld vagy könnyed wulongok az idő múlásával hajlamosak erejüket veszteni, ízük, aromájuk elhalványul a levelek töredezetté válnak, észrevétlenül búcsúznak.

Ez a tea sem tegnap érkezett, bár gondosan tároltam.

 

A látvány most is meggyőző, ugyanolyan, mint amikor elsőként megláttam.

Szűrt csapvizet használok és egy egyszerű üveg gaiwant. Az első felöntésnél megjelenik a Yin Zhenre annyira jellemző, szinte összehasonlíthatatlan szín. Sokáig gondolkodtam: mihez lehetne hasonlítani? Ma végre beugrott: fehér arany. A szín ezüstös, de van rajta, valami egészen egyedi halványan aranyló árnyalat. Áttetsző és légies.

Az illat nem ugrik ki a csészéből, Nem tolakodik, nem akar mindent megmutatni. Kíváncsi vagy? Ismerj meg. Most is, újra meg újra.

Az első felöntést csendesen iszom. Megöregedett volna? Elfáradt? Vagy csak az emlékeim csalnak? Tovább lépek, a következő felöntések során egyre mélyebb és intenzivebb lesz a szín és az illat. Elérkezem a negyedik felöntéshez, amikor hirtelen kinyílik a tea. A szegfű illata csap meg. Érzékeim egy pillanat alatt nyílnak meg. Álmos hangulatom tovatűnik és egy belső öröm kezd el belül sugározni kifelé. Ezek a teák! Ezek a Teák! Ha az emberek tudnák!

Egyre erősödő jókedv kap el, érzem, hogy ismét felemelkedem, mintha felhőkön lépkednék könnyeddé válok és kinyílok a világ felé.

 

Igen kezdődhet a nap.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr762265377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NagyAnna 2015.08.07. 13:44:36

Teák széles választéka: wwww.ilovetea24.com ,egész Ázsiából.
süti beállítások módosítása