HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.10.20. 18:20 Teakalandjaim.blog.hu

Ezüst tűcskék / Canton Tea Co Taster Pack I.

Címkék: fehér tea teateszt yin zhen 2010’s guild of fine food great taste awards

Hajnali 4,30. Nem alszom és érzem: már nem is fogok. Kiváló alkalom egy kis teatesztelésre. Csend és nyugalom - pont ahogy szeretem.

Nemrég ígértem, hogy górcső alá teszem a Canton Tea Co ”Taster Pack” csomagját. Elő hát vele, lássuk mit tud. 
 
Talán még emlékeztek: Yin Zhen az egyik kedvenc teám - ma ezt emelem ki a csomagból. Tud-e annyit, mint az eddigi társai?
 

Fotó: Canton Tea Co

 

 

 
Kungfu módszert választom a tea elkészítéséhez. Mostanában ugyan megtapasztaltam, hogy az igazi prémium teák megállják a helyüket az irodában is – könnyedén hozzák azokat az ízeket, amit a filterezett-aromával dúsított társaik. Mégis, úgy érzem, ezek a teák többet érdemelnek és többet is adnak, ha a hagyományos módon készítjük el őket.

Átfutom korábbi jegyzeteimet: mit is kell tudni erről a teáról? Milyen tapasztalatain vannak?
Kezembe veszem  a csomagot és ismét megállapítom: a Canton Tea Co magas szinten műveli a marketinget, ez nem is vitás.

Kibontom a lehegesztett fólia tasakot, az ismerős illatot érzek. Nem rossz kezdés! A teát közelebbről megnézem: igen-igen ez Yin Zhen, azonban formára, alakra talán egy kicsit kevésbé szép, mint az, amit korábban annyira levett a lábamról. A levelek egy kicsit kisebbek, barnásabbak. és az ezüstös barkák, mintha kevésbé csillognának
.
Ne ítéljünk azonban elsőre, a teakóstolás összetett folyamat, ritka pillanat az, amikor az élmény szépen ível felfelé és töretlenül emelkedünk egészen az ellobbanásig. De a kezdet fontos!

1. felöntés

Azonnal megkapom a Yin Zhenre jellemző ízeket, bár ez inkább még csak kóstoló.  Virágos, talán szegfűre emlékeztető íz és illat. A tea színe azonban nem ezüstösen csillog, hanem inkább a világos wulongokra jellemző, telt, aranysárga színben játszik, olajosan, kissé lomhán mozdul a kiöntőben.

2. felöntés

Erősödő ízek, nem rossz, nem rossz, de valami pluszt hiányolok: a könnyedséget, az emelkedettséget, amit annyira szeretek ebben a teában, mind eredendően, mind hatásában.

3. felöntés

A tea íze hirtelen eltűnik. Ennyi lenne? Ez aztán hirtelen ellobbant!

4. felöntés

Ráerősítek: hosszabb felöntés, forróbb víz. Játék az elemekkel. Igen-igen vissza is térnek az ízek.

5. felöntés

Kellemes, de kevésbé árnyalt zamat. Talán a könnyedség, amit most nem találok. Minden összetevő jelen van, de egy kicsit halványabban, visszafogottabban, mint várnám. A tea lassan elkezd a fejembe szállni, megmutatja erejét. Érzem az emelést és a gerjedő belső hőt.

6. felöntés

Katapultban érzem magam, emelkedem, felöntéseim gyorsulnak (Ha ilyen élményünk lenne, próbáljuk nem növelni a tempót a mozgásunkban elég, ha csak az energia gyorsul belül:)

7-10. felöntés
 
Igen ez az! A tea ismét nehezen enged. Eliszogatnám mégy egy-két órán át

Összegezve:

Válaszolva az egyik feltett kérdésre: vajon milyenek ezek a teák az itthoni csúcsteákhoz képest. Vajon hol tart a hazai válogatás a kintihez képest?
 

Hatásában igen meggyőző, kellemes tea. Most hiányoltam az árnyaltságot, könnyedséget az ízéből, mintha a szivárvány színeiből csak a középső spektrumot látnám, azt viszont elég erősen. 
 
Szívesen tesztelném még, hogy teljesen biztos legyek a tapasztalataimban, a tíz gramm viszont nem túl sok, csak ennyit enged. 
 
Remélem még találkozunk - gondolom magamban.
 
***
 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr222386650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása