Az előző posztban írtam arról, hogy kínai sárkány feltette a kérdést: miért pont tea?
Ha valami nem árt, akkor már szinte használ
Egy lehetséges érv: megfelelő mértékkel fogyasztva nem hogy nem árt, hanem még támogatja is a szervezetet az egészség elérésében.A mai élelmiszeripari környezetben talán kijelenthetjük: ha valami nem árt, akkor már szinte használ.
Miért lehet egészséges a tea?
antioxidáns, polifenol, flavonoid és a többiek.
Néhány gondolat a cikkből:
ü A tea legfőbb, az egészség szempontjából pozitív hatásokat kiváltó összetevője a számos antioxidáns tulajdonságú vegyület, melyek közül kiemelkedő a polifenol szerkezetű, flavonoid vegyületek koncentrációja. Egy liter hagyományosan elkészített tea közel
ü A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a benne található katekinek jelenétének köszönhetően. Ennek eredménye, hogy a szájüregben gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását, így a csíraszám visszaszorításával csökken a fogszuvasodás előfordulása, valamint annak mértéke is. Emellett a katekinek védelmet nyújthatnak az emésztőrendszeri fertőzések egy része ellen.
ü Az antioxidánsokat nagy mennyiségben tartalmazó tea csökkenti az oxidatív károsodások következtében kialakuló betegségek előfordulását, úgymint a kardiovaszkuláris betegségek, rosszindulatú daganatok, ízületi gyulladások, Alzheimer-kór.
Milyen betegségek esetén lehet előnyös a fogyasztása?
A teljes cikket itt olvashatod!
***
Egy dolgot érdemes megjegyezni: a fenti sorok valószínűleg a cukor és egyéb adalékanyagoktól mentes teákra vonatkozhatnak (pl. a fogszuvasodást egy túlcukrozott „menzás tea” inkább elősegíti, mint gátolja.).
Önmagától (értsd: adalék és vegyi anyag mentes) jóízű tea készítésének alapjai megtévesztően egyszerűek:
jó tea, jó víz, figyelem.