HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2010.08.09. 15:33 Teakalandjaim.blog.hu

Zöld teák: Long Jing

Címkék: elkészítés long jing

A tea hűvösben posztban utaltam már erre a Long Jing teával kapcsolatos anyagra. Régebben készült, de most átolvasva sem rossz:)

A Long Jing tea minősége – mint ahogyan a többi teáé is - függ a termőterülettől és az alkalmazott feldolgozási eljárásoktól. A szakértők alapvetően több fajtát különböztetnek meg. Jegyezzünk meg most három különböző minőségi fokozatot: Shi Feng Long Jing, Meiwu Long Jing, Xihu Long Jing. A felsorolt három fajta közül a Shi Feng Long Jing fajtát tartják a legértékesebbnek. Magyarországon viszont a Xihu Long Jing fajtával találkozhatunk leggyakrabban a teaházak, boltok kínálatában, korábban mi is ezt a fajtát kínáltuk - ehhez készült ez az összeállítás.

***

Név: Long Jing 

Fajta: zöld

Származás: Dél-Kína, Zhejiang tartomány, Hangzou, Xihu tó és környéke (Xihu = Nyugati)

Elkészítési javaslat: hagyományos európai csésze, vagy gaiwan
 
Alkalom: egyedül vagy társaságban (részletesen lásd lejjebb)

 

 "A tea formája jellegzetesen lapított, lándzsahegy alakú. A jól elkészített tea színe áttetsző, halványsárga, határozott erős, édes illattal, enyhe gesztenye ízzel."

Név:

A tea neve szószerinti fordításban Nyugati tó (Xihu) Sárkány (Long) kút (Jing).

A Sárkány kútja a tótól nyugatra helyezkedik el, az egyik legenda szerint a kutat egy sárkány védi a kiapadástól. Ha tovább kutatunk a név eredete után további magyarázatokat is találhatunk:

A kút vize, egy „sűrűbb” vizet tartalmaz, ami eső után összekeveredik a világosabb, könnyebb esővízzel. Az égből hulló friss esővíz néha pici alakzatokat formál, a kútvíz felszínén, melynek szélei csavarodó, tekergő vonalat rajzolnak ki, emlékeztetve a kínai mitológiából jól ismert sárkány mozgására.

Érdekesség, hogy a Long Jing tea neve mégis egy másik, szintén ezen a vidéken található forrással forrt össze. 

Kínában széles körben elfogadott az a nézet, hogy a legjobb ízű Long Jing tea, a Hu Pao Quan (Tigrisugrás vagy másként fordítva Tigris-futása forrás) vizéből készíthető.

A forrást, a kínaiak országuk (kis túlzással az egész világ) harmadik legjobb forrásvizének tartanak az első Zhejiangban, míg a második Wuxiban fakad.

Honnan a forrás neve?

A Tang dinasztia végén  (618-917) egy Xing Kong nevű szerzetesnövendék ezt a helyet szemelte ki ideális elvonuló helynek gyakorlatai végzéshez. A környék festői szépsége ideális hátteret adott a gyakorláshoz, azonban a közelben sehol nem volt forrásvíz, ezért egy idő után úgy döntött más helyet keres gyakorlásához.

Még aznap éjjel álmot látott, melyben az égiek megígérték, hogy két tigrissel elküldik számára a Heng Shan hegy egyik forrását.  Hamarosan fel is bukkant két tigris a környező hegyek oldalán és léptük nyomán tiszta, iható forrásvíz fakadt fel a mélyből. 

"Sárkánykúti teához vizet a Tigrisugrás forrásból!"

A tea történelmi háttere

Kang Xi (1654-1722) császár „császári tea” rangra emelte a Long Jing teafajtát. A legenda szerint Kang Xi unokája Qian Long (1711-1799) egyik nyári kirándulása során ellátogatott Hu Gong templomba, mely a  Nyugati tó (Xihu) közelében lévő Shi Feng Shan (Oroszlán csúcs hegy) hegyen található.

A helyszínen annyira lenyűgözte a helyi teaszedő leányok ügyessége, hogy elhatározta megtanulja a teaszedés művészetét. Alig kezdte el azonban a gyakorlást hírt kapott, arról, hogy az anyacsászárnő súlyos beteg. A császár gyorsan összepakolt és az addig leszedett teát egyszerűen a ruhahájába rejtette.

A császári palotába érve kiderült, hogy korántsem olyan súlyos a baj mint, ahogy a hírnökök mondták. Az anyacsászárnő figyelmét azonban semmi nem kerülte el és felfigyelt a császár ruhájából áradó illatra. A császár megmutatta az addigra már laposra préselődött tealeveleket, melyből azonnal teát készítettek, mely tovább enyhítette az anyacsászárnő tüneteit.

A Qian Long császár annyira elégedett volt a hatással, hogy a templomnál elhelyezkedő teacserjék termését minden évben a palotába szállítatta.

Érdekesség, hogy a történetben említett tizennyolc teacserje mind a mai napig terem. Termésük igazi kincsnek számít az elkötelezett tearajongók között.

Termőhely

A Xihu Long Jing tea az egyik leghíresebb, ha nem a leghíresebb zöld tea Kínában és az egész világon. Kína egyik legismertebb zöld teáját – az ország négy nagy teatermelő vidéke közül - Jiangnan területén, a Jangce folyó középső és alsó szakaszától délre fekvő részen, a Zhejiang tartományban lévő Nyugati tó környéki hegyek lejtőin termesztik (Lion Mount, Long Jing Mount, Wuyun Mount, Hupao).

A tea formája jellegzetesen lapított, lándzsahegy alakú. Az elkészült tea színe sárga, határozott erős, édes illattal, enyhe gesztenye ízzel.

A hozzáértők a Long Jing tea négy tulajdonságára hívják fel legtöbbször a figyelmet: a tea színére, illatára, édes ízére, és a tealevelek különleges formájára.

Elkészítés

Kis odafigyeléssel és némi gyakorlattal az Európában használt teakészítő eszközökkel is igazán finom, enyhén gesztenyés ízű, édes tea készíthető belőle.

Fontos, hogy a tea felöntéséhez, ne forrásban lévő vizet, hanem kb. 80 fokos (vagy még hűvösebb) vizet használjunk, így csalogathatjuk elő a legteljesebb ízeket a tealevelekből.

Irodalmi ajánló:

Liu Xuelin, Teázás szakértővel

Lásd a korábbi bejegyzést: teakalandjaim.blog.hu/2010/07/05/shi_feng_long_jing

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teakalandjaim.blog.hu/api/trackback/id/tr832209737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása