HTML

Teakalandjaim

Mottó: "Aki tud, az nem beszél; aki pedig beszél, az nem tud."

Sári László után szabadon:

"Ha valakinek a szemében látok egy kis érdeklődést, boldogan beszélgetek vele, mesélek neki. Olyan mondanivalóm azonban, amit égetően szükségesnek gondolnék minél többekkel megismertetni, nincs. Legfeljebb valami olyasmi, hogy hagyjuk egymást szépen békén, gyerekek!"

HÍRLEVÉL

.

Címkék

1000tea (3) 2010’s guild of fine food great taste awards (3) ajándék (1) akció (1) antioxidáns (1) ár (1) aranyvörös (1) bambusz levelek zöldje (1) big ben (1) bi luo chun (1) blog frissitesek (1) bölcs mosoly (1) canton tea co (2) chunjie (1) csend (1) dian hong (1) egészség (1) elkészítés (11) első (1) érkezett (1) események (1) ezüst (1) fehér felhő teaház (1) fehér tea (2) fekete tea (1) felöntés (3) fém nyúl (1) feng huang dan cong (1) figyelem (1) flavonoid (1) fotó (1) gaiwan (2) genmaicha (1) gépház (1) hanami (3) hangulatban (1) hiba (1) holdújév (2) idézet (1) illat (1) irodalom (3) íz (1) japán (2) jázmin gyöngy (2) jünnan (4) jünnani (3) kanna (3) kérdések (1) kiárusítás (1) kinaitea (4) klodkowski (1) könyv (1) lin yu tang (1) lipton (1) liu o (1) liu tong (1) liu xuelin (1) long jing (5) maitea (6) másblog (1) matcha (1) megosztás (2) miért (1) morton (1) most (1) nyár (2) öblítő (1) offtopic (1) öreg can (1) ősz (1) program (8) puer (12) shi feng (2) sir (1) sir morton (1) szekszárd (1) tajvan (1) tanfolyam (2) tavasz (1) tea (2) teabemutató (2) Teakert (1) teaművészet (2) teanapló (3) teás honlapok (1) teatálca (2) teaterasz (1) teateszt (6) teautja.hu (3) tibet (1) tie guan yin (4) tippek (1) tisztítás (1) tűcskék (1) twitter (1) typotex (1) urasenke (3) videó (1) vitakör (1) víz (5) workshop (1) wulong (2) wuyi (1) yin hao (1) yin zhen (2) yixing (4) yunnan (6) yunnan gold (1) zen (2) zhu ye qing (1) zöld tea (7) Címkefelhő

Semmi különös

2012.04.22. 22:02 Teakalandjaim.blog.hu

Csend

Címkék: csend

Szólj hozzá!

2012.02.17. 18:32 Teakalandjaim.blog.hu

Teakert.blog.hu

Címkék: yixing Teakert teaecset

A Teakert Blog bemutatásában ezt írom:

"Nem a hagyományos érelemben vett teablog. Szó van itt minden másról, ami nem tea: vállalkozás, marketing, keserv, öröm és bánat, minden ami kinézve a kertből körülvesz bennünket."

A fenti soroknak megfelelően most egy nem teás bejegyzés született, egy olyan személyes szolgáltatás élményről, ami inspirál minket is, a Teakert webshop üzemeltetése során. Fontosak számunkra ezek az élmények, ezt szeretnénk látni/tapasztalni/kapni több helyen is.

Legyünk mi az a változás, amit látni szeretnénk a világban.

Megnézem a bejegyzést > Nem tea - inspiráció 

***

Yixing_teáskanna.jpg

Yixing teáskanna - ecsettel 

Szólj hozzá!

2011.09.27. 21:11 Teakalandjaim.blog.hu

Tea vasárnap délután - három kép

Címkék: fotó tie guan yin gaiwan teatálca

Nagyon szép ősz van. Vasárnap délelőtt Tie Guan Yin teát készítettünk, majd elmentünk otthonról és az asztalon felejtettük a teáskészletet.

Késő délután érkeztünk meg, a nyugaton lebukó nap igazi ferde fényekkel ajándékozott meg bennünket. Ránéztem a készletre, mint egy csendélet. Semmit nem kellett tennem csak jelen lenni és kattintani:

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2011.09.13. 16:50 Teakalandjaim.blog.hu

Puer

Címkék: yunnan puer kinaitea jünnan

A puer teáról röviden címmel készítettünk egy blogbejegyzést a teakert.hu blogján.

Puer lepény és tégla, alatta Mao Feng, Qimen, Tie Guan Yin

 

 

Mikor érdemes elolvasnod?

Ha csak egy általános képet szeretnél kapni arról, hogy mi az a puer tea. Ha komolyabban meg akarod ismerni kutakodj tovább és... feltétlenül kóstold meg - nálunk kockázatmentesen, 100% zamatgarnciával.

 

Oké, elolvasom >>>


Puer lepények

Szólj hozzá!

2011.08.10. 15:35 Teakalandjaim.blog.hu

Meditáció - a kolostor udvarán: TEA

Még a nyár derekán keresett meg Séra András a MEDITÁCIÓ - a kolostor udvarán
blog
írója, hogy beszélgessünk egy kicsit a teáról.
 

Az interjú során sok szó esik a teáról, a keleti és nyugati teázás közötti különbségekről, meditációról  és egy kicsit többet megtudhatsz a teázáshoz fűződő személyes kapcsolatomról is. (A cím egy kicsit erős, nem kell túl komolyan venni.)
 
Az interjút itt tudod elolvasni: MEDITÁCIÓ - a kolostor udvarán: TEA

 

Szólj hozzá!

2011.05.12. 18:43 Teakalandjaim.blog.hu

Egy tea Japánért! / Tea és zen - egy íz

Címkék: program japán zen urasenke teautja.hu

 

Mûcsarnok * teautja.hu * Urasenke Magyarország * One Drop Zendo


Fliegauf Mihály

 

Szólj hozzá!

2011.03.02. 00:00 Teakalandjaim.blog.hu

Zen Tea - meghívó / május - június

Címkék: program zen tajvan tie guan yin puer wulong wuyi

 

2 komment

2011.02.20. 19:39 Teakalandjaim.blog.hu

Urasenke - Tea útja, japán teaművészeti előadás Budapesten

Címkék: program urasenke

Úgy látszik, hogy ez a hét a csúcs teák, illetve a kifinomult, művészi teázás, teakészítés jegyében telhet el. A múlt heti  Zen Tea meghívó után, amely teában a kínai, illetve tajvani teákra épít, most egy keddi előadás részletei következnek, ezúttal a japán teaművészet és autentikus japán teákra fókuszálva.

 

Szólj hozzá!

2011.02.04. 15:05 Teakalandjaim.blog.hu

Kínai teaszertartás

Címkék: megosztás lipton elkészítés yunnan puer kinaitea teabemutató jünnani yixing teaművészet

Egy könnyed hangulatú, kellemes videó a kínai teaszertartásról a Kínai kultúrális és Művészei Központ prezentálásában - 15 percben.

Gábor és Dániel bemutatójából gyakorlott teakészítők is elleshetnek egy-két szakmai "trükköt" érdeklődőknek meg egy igazi infó bob-bon a kínai teázásról magyar nyelven, kínai felirattal.

 

 

 Pár gondolat és hasznos információ a videóból

1.       Kínában a teát sohasem áztatják, hanem forrázzák
2.       A teaszent szerepe a teázás
3.       Az első felöntés soha nem fogyasztható, az első felöntéssel nyitjuk meg a tealeveleket
4.       Mozdulatok körkörössége, lágysága, ha valami fent, valami lent.
5.       A Lipton tea szerepe és „tanítása” mindennapi életünkben
A felsorolás egyénileg folytatható.
Egy igazán hasznos videó, köszönet érte!

Szólj hozzá!

2011.02.03. 21:49 Teakalandjaim.blog.hu

Megérkezett - Fém Nyúl éve

Címkék: kanna holdújév yixing fém nyúl

 

 

2011. február 3-án beköszöntött a kínai újév. Most a Fém Nyúl éve lesz, mely egészen 2012. január 23-ig tart majd, amikor átadja helyét a Víz Sárkánynak.

Mire számíthatunk?

Összefoglaló az aranyhegy.com oldalon: Fém Nyúl éve - Mire számíthatunk?

A Fém Nyúl év további árnyalása a a valóságtúra.blog.hu oldalon: Boldog Nyúl Évet! 

 

2 komment

2011.02.01. 17:44 Teakalandjaim.blog.hu

Miért?

Címkék: miért zöld tea jázmin gyöngy

Kicsit változik a blog, ahogy változunk mi is. Az előző posztban feldobtam a labdát:

"Eseménydús évvége volt, hamarosan írok erről bővebben: mi alapján szelektáltunk, mégis hogyan és miért vágunk bele újra?"
Miért vágunk bele újra?
 
Úgy érzem korábban fél munkát végeztünk. Nem fejeztük be azt, amit elkezdtünk. Szerettünk volna egy igazán nagy és szép teaboltot felépíteni. A történet máshogy alakult. Most azonban ismét jött egy lehetőség, egy szándék, hogy kezdjük el újra! És mivel volt bennem egyfajta hiányérzet, némi vívódás után igent mondtam.
Még mindig érdekel, hogyan lehet valamit jobbá tenni, valamit működőképessé tenni? Szeretem a jó teákat, az online üzlet is izgat (bár, kis képzavarral megjegyezve: nem könnyű kenyér).  
Egyszóval ismét nekivágunk, új társsal, új teákkal, de az alapelveken nem változtatva: egyedileg válogatjuk a teákat, majd kóstoljuk és ismét megkóstoljuk… és amíg van, isszuk, mintegy folyamatosan ellenőrizve a minőséget.
Ha jónak találjuk Neked is jó szívvel ajánljuk, természetesen 100% zamatgaranciával!
Többek között ez is az oka, hogy nem rendelkezünk több százas készlettel. A jelenlegieket még be tudjuk fogni. Kóstoljuk, teszteljük, úgy ismerjük őket, mint a tenyerünket.
Mi alapján szelektáltunk?
Még 2008-ban végeztünk egy felmérést ahol kiderült, hogy 100 megkérdezett emberből 97 iszik teát (vagy valami annak hitt dolgot). Tehát van érdeklődés, más kérdés, hogy el is kell érnünk azokat, akiknek a csúcsot jelenleg a filteres csodák jelentik. (Ha van ilyen ismerősöd küldd hozzánk:)
Miért nem iszunk többen szálas teát?
A leggyakoribb kifogás a „macera” volt! Igen, pont ezzel a szóval. Körülményes, nehéz, stb. Valóban a szálas tea kicsit több odafigyelést igényel, de nem többet, mint mondjuk egy lágy tojás készítése: egy kicsi figyelem... és ízekben, élményekben lényegesen többet kapunk.
A jelenlegi teáinkat úgy válogattuk, hogy a szálas teával most ismerkedők, minimális odafigyeléssel, a lehető legfinomabb ízeket kapják.
A nagyon finom, de szuper érzékeny teák most még nincsenek a válogatásban. inkább csak azok, amiket könnyen, gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni, de mégis felvillantanak valamit, az igazi teák szépségéből.
 

...felvillantani valamit, az igazi teák szépségéből!

Lesz még szó a teákról is:)

Szólj hozzá!

2011.01.13. 17:06 Teakalandjaim.blog.hu

Életjel

Címkék: puer

Kissé eltűntem az elmúlt napokban-hetekben-hónapokban.

Most ismét itt és úgy tűnik lassan szárbaszökken az új teaboltunk, egyelőre még csak a neten. Az elmúlt időben teákat fotóztunk, kóstoltunk, válogattunk, mérlegeltünk. Partnereket kerestünk, egyeztettünk.

Eseménydús évvége volt, hamarosan írok erről bővebben: mi alapján szelektáltunk, mégis hogyan és miért vágunk bele újra?

Addig is ízelítőnek egy fotó az elkészült képekből:

 

Puer - Mini Tou Cha

2 komment

2010.10.29. 18:39 Teakalandjaim.blog.hu

Bai Ling Gong Fu / Canton Tea Co Taster Pack II.

Címkék: fekete tea kinaitea teateszt canton tea co 2010’s guild of fine food great taste awards

Igen, ez egy szép fekete tea.

 

A kép nem tudja visszaadni ahogy a csokoládé barnára-feketére fermentált levelek között, lágyan csavarodnak az őszi rozsdabarnát-narancsot idéző zsengébb levelek.

 

Az illat nem túl intenzív, kifejezetten keresni kell, inkább rejtőzködő, mint kitárulkozó.

 

Fotó: Canton Tea Co 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

2010.10.20. 18:20 Teakalandjaim.blog.hu

Ezüst tűcskék / Canton Tea Co Taster Pack I.

Címkék: fehér tea teateszt yin zhen 2010’s guild of fine food great taste awards

Hajnali 4,30. Nem alszom és érzem: már nem is fogok. Kiváló alkalom egy kis teatesztelésre. Csend és nyugalom - pont ahogy szeretem.

Nemrég ígértem, hogy górcső alá teszem a Canton Tea Co ”Taster Pack” csomagját. Elő hát vele, lássuk mit tud. 
 
Talán még emlékeztek: Yin Zhen az egyik kedvenc teám - ma ezt emelem ki a csomagból. Tud-e annyit, mint az eddigi társai?
 

Fotó: Canton Tea Co

 

 

Szólj hozzá!

2010.10.12. 17:00 Teakalandjaim.blog.hu

Most érkezett: Hanami Teaház

Címkék: most érkezett hanami

- Tokoname kyushu, kerámia szûrõvel (240ml) -

Új teakerámiák

Megérkeztek Japánból az új Tokoname kyushu kannák, kereken harminc féle!

Kínából új gaiwanokkal, yixing kannákkal és csészékkel frissítettük fel a választékot, de érkezett Kamjove gyors teakészítő üvegkanna is, két méretben (300 és 500 ml).

Eszközökről friss képek

Új teák

- kétféle prémium Tie Guan Yin érkezett, így már öt különbözőt lehet kipróbálni, de nemsokára érkeznek az őszi szedésűek is.
- friss, szépséges yunnani vörös teák: Feng Qing Dian Hong, illetve Mojiang Jin Zhen
- újra kapható a Yue Guang Bai, yunnani fehér tea (Ezüst Holdfény)
- egy a tajvani, könnyed wulongokra emlékeztető kínai zöld tea: Xue Dian, Mei Lian (Hópihe és Szilvavirág)
 

Szólj hozzá!

2010.10.08. 07:26 Teakalandjaim.blog.hu

Újabb tanfolyamot indít az Urasenke

Címkék: tanfolyam japán teaművészet


Újabb tanfolyamot indít az Urasenke, a Magyarországi Japán Tea Egyesület!
 

"Örömmel értesítjük minden kedves látogatónkat, hogy a januári sikeres kezdésen, majd a májusi sikeres folytatáson felbuzdulva október 8-án ismét bevezető előadást tartunk, majd az előadás után, az igények felmérését követően újabb kezdő szintű tanfolyamot indítunk!" Forrás: Hanami Hírlevél

További részletek az előadásról: www.urasenke.hu

---------------

Miért maradnál le a legújabb bejegyzésekről, teaházi akciókról?

Kapd meg az eseménynaptárban szereplő legfrissebb teás híreket! Iratkozz fel most a blogértesítőre, a blog jobb felső oldalán.

Szólj hozzá!

2010.09.29. 22:01 Teakalandjaim.blog.hu

Valóban ilyen jó lenne?

Címkék: canton tea co 2010’s guild of fine food great taste awards

 

Vajon tényleg ennyire jó? Lenyűgöző teamarketing vagy "csak" lenyűgöző tea? Vajon milyenek az itthon elérhető csúcsteákhoz képest? Ezek a kérdések kavarognak bennem.

Szólj hozzá!

2010.09.20. 16:45 Teakalandjaim.blog.hu

Liu Tong, A kínai tea

Címkék: könyv liu tong

Ha a teáról magyar nyelven szeretnénk olvasni, meglepő módon elég sok könyvet találunk. A kínai szálas-leveles teákkal azonban kevés könyv foglalkozik részletesebben, ezek egyike Liu Tong nemrégiben megjelent könyve.

A könyv szépen válogatott képekkel és átfogó tartalommal mutatja be a kínai tea múltját és jelenét. Igazi kiinduló pont lehet, ha a kínai tea történelmét és a hozzá kapcsolható kulturális összefüggéseket szeretnénk megismerni.
Remekül kelti fel az érdeklődést az idehaza még kevésbé ismert tradicionális teák iránt, melyek közül szinte már mindegyik elérhető Magyarországon is.
 
 
 
 
 
 
 
 
A könyv most jutányos áron, 50% kedvezménnyel, 1495,- forintért megvásárolható. (Ennyit bőven megér! Ha érekel a téma, ne hagyd ki!)
 
Lelőhelyek:
 

2 komment

2010.09.01. 20:56 Teakalandjaim.blog.hu

Fehér tea: Bai Hao Yin Zhen - Ezüst tűcskék

Címkék: ezüst fehér tea yin zhen tűcskék

Sosem felejtem el, azt a napot, amikor ezt a teát megláttam. A West End tetőteraszán ültünk, amikor megérkezett az új teaszállítmány és kibontottuk az ismerkedésre, kóstolásra szánt teák kicsi, sárga kartondobozát.

A teák között nézelődve, egyszer csak nem akartam hinni a szememnek: egy tea megkapó, szinte királynői megjelenését látva.

1 komment

2010.08.24. 11:54 Teakalandjaim.blog.hu

a gépház üzen

Címkék: gépház

Újdonságok

 

Öt új fül jelent meg jobb oldalt:

Szólj hozzá!

2010.08.09. 15:33 Teakalandjaim.blog.hu

Zöld teák: Long Jing

Címkék: elkészítés long jing

A tea hűvösben posztban utaltam már erre a Long Jing teával kapcsolatos anyagra. Régebben készült, de most átolvasva sem rossz:)

A Long Jing tea minősége – mint ahogyan a többi teáé is - függ a termőterülettől és az alkalmazott feldolgozási eljárásoktól. A szakértők alapvetően több fajtát különböztetnek meg. Jegyezzünk meg most három különböző minőségi fokozatot: Shi Feng Long Jing, Meiwu Long Jing, Xihu Long Jing. A felsorolt három fajta közül a Shi Feng Long Jing fajtát tartják a legértékesebbnek. Magyarországon viszont a Xihu Long Jing fajtával találkozhatunk leggyakrabban a teaházak, boltok kínálatában, korábban mi is ezt a fajtát kínáltuk - ehhez készült ez az összeállítás.

Szólj hozzá!

2010.07.26. 19:18 Teakalandjaim.blog.hu

Tea hűvösben

Címkék: nyár yunnan puer jünnani jünnan dian hong yin hao

Egy kis Long Jing összeállítással készültem erre a hétre – szépen zárta volna az előző posztokat. Az anyag már régen megvolt. De valahogy nem találtam a gépen.

Most azonban hirtelen hűvösre váltott az idő. Néhány nap alatt közel 20 fokot esett a hőmérséklet. A reggel kellemes 16 fok. Napközben néha átfutó vagy áztató esők hűtik a levegőt, ami most szinte az őszt idézi. És úgy tűnik ilyen is marad.

 

Szólj hozzá!

2010.07.19. 18:09 Teakalandjaim.blog.hu

Teaházban nyáron: a nyugalom szigete

Címkék: nyár zöld tea big ben genmaicha maitea matcha

A belvárosban volt dolgom, így egy teaház felé vettem utam. Most érdemes teaházba menni, ha nyugodt körülmények között szeretnénk üldögélni.

Magyarországon a teázók nyáron a túlélésért küzdenek. Kevés a beülő vendég, a törzsvendégek, rutinos teavásárlók pedig ritkán tartanak el egy boltot.
 
Mindenben van valami jó is: ilyenkor nyugodtan szemrevételezhetjük a kínálatot, kérdezhetünk-tanulhatunk (lásd egyes az 1-es szám alatt írtakat), vagy csak egyszerűen merenghetünk egy csésze tea mellett, arra gondolva milyen jó dolgunk is van nekünk éppen.
 

Szólj hozzá!

2010.07.09. 17:01 Teakalandjaim.blog.hu

Shi Feng Long Jing II.

Címkék: zöld tea long jing shi feng teautja.hu

/A poszt első részét itt találod./

A rendelés

Az on-line rendelés után szinte azonnal érkezik a visszaigazoló mail: a tea várhatóan 48 órán belül megérkezik. Nyaralok. Lehet, hogy elkapkodtam, ezek szerint a tea egy pár nappal előbb érkezik meg mint én. Már nem szeretnék beleavatkozni a dolgokba, legyen úgy, ahogy elindult. És valóban, amikor hazaérkezem, már vár a csomag.
 
Csomagolás
 
Gondosan csomagolva, olyan vízhatlan csomagolásban, hogy akár a vízi úton is érkezhetett volna, garantáltan száraz maradna.
 
 Hegesztéssel lezárt, aromazáró fém tasak - 25 grammnál
 
A csomagot kibontva továbbra is a gondosság jelei: légbuborékos fólia, és hegesztéssel zárt, aromazáró fém tasak. Plusz egy kis meglepetés: 5 gramm Mengding Cui Zhu.
 
Kereskedelmi szempontból ötös. Többet, gyorsabban kapok, mint amit vártam. Vajon vissza térek-e még ide?
 
Este van, nézegetem a tasakot, készülök az élményre. A szálas teáknál már megszokott minimális elkészítési javaslat: „Elkészítéséhez használjon lágy, tisztított vizet. 70 Celsius fokon.” Vajon milyen lesz?” Elteszem gondosan, várhat holnapig.
 
A tea
 
Kibontom a lehegesztett csomagot. A jól ismert, enyhén szúrós illat csap meg. Igen, ez az. Kíváncsian nézem a zöldes-sárgában játszó, laposra formált leveleket.
 
Még egy pillantás a fényesre törölt eszközökre és melegíteni kezdem a gaiwant, a csészéket. Kezdetben használj tűzet, jut eszembe.
 
Aranysárga szín, néni patinás zöld árnyalattal. Szájban hangsúlyos, telt érzés, mégis a korty selymes. Lecsengése nem túl hosszú, de a jelenlétet, egyfajta frisstő pezsgő érzést sokáig érezhetjük, ha van türelmünk kivárni.
 
 
 
"..., le sem szabad fedni, akkor lesz jó!"
 
 
70 fokon utazunk, ez most bőven elég, így is vigyázva a mennyiségre, - a kevesebb most is több - 3-4 gramm elegendő, az én ízlésemnek. Emelve a mennyiséget, hangsúlyos kesernyés köpeny jelenhet meg, ami a többi ízt uralva, kitölti a teljes bensőnket.
 
A harmadik felöntéstől szépen lágyul a tea, édes hullámok jelennek meg. Szinte el sem hisszük: cukormentes. 
 
Általában gyors, feszes felöntésekkel dolgozom. Most viszont lelágyulok, előrehaladva megnyújtom a felöntések hosszát, alkalmazkodva a teához, hagyom, hogy felemeljen.
 
Továbbmenve már csak egyfajta végtelen lágyság, selymesség marad, néha –néha felidézve a korábbi ízeket, de megőrizve a jelenlétet: itt jártam-itt vagyok.
 
Gondolatok
 
A Long Jing egy különleges, meditatív tea. Inkább szemlélődő, ébredő reggelekre érdemes tartogatni vagy értő társakkal való csendes üldögélésre, ahol mi eltűnünk, hogy megjelenhessen a tér.
 
Idő kell, hogy észrevegyük ennek a teának az igazi értékeit: a kifinomultságot, a könnyedséget, a hivalkodásoktól mentes jelenlétet, az ürességében meglévő teljességet.
 

Shi Feng Long Jing

Szólj hozzá!

2010.07.05. 12:42 Teakalandjaim.blog.hu

Shi Feng Long Jing I.

Címkék: irodalom víz zöld tea long jing shi feng teautja.hu liu xuelin

Nyaralás közben csak a kikapcsolódás miatt üldögélek a gép előtt, az idő bővében nem hagyhattam ki a teautja.hu oldalt, hiszen itt olvasni való mindig akad. Mivel régebb óta szerettem volna friss Long Jing teát, természetes, hogy megakadt a szemem a következő tételen:

 
A Shi Feng Long Jing tea, ritka vendég errefelé, azonnal rendeltem is, de erről később. Ez a tea megérdemli, hogy ne rohanjuk le, nyugodtan készüljünk a találkozásra.
 
Előhangként érdemes elolvasni egy rövid - általam önkényesen megvágott - részletet Liu Xuelin – Teázás szakértővel című novellájából. (A novellában még bőven maradt tartalom, ha teheted olvasd el, akár egy könyvtárban, amíg a hazai teaházak be nem szerzik olvasni valónak, a várakozás perceire.)
 
Liu Xuelin – Teázás szakértővel
 
"Shang–guan Lou, a járási vébé propagandaosztályának vezetője egy csomag finom sárkánykúti teával tért vissza hangzhoui kiküldetéséről. Barátkozó természetű lévén az ilyesfajta különlegességeket mindig megosztotta barátaival, így hát meg is hívta néhányukat hétvégére teakóstolóra.
 
 
- Felforrt a víz osztályvezető elvtárs! – jött elő az ifjú irodalmár a konyhából.
 
No, akkor leforrázom a teát. – A házigazda saját kezűleg szórta bele a tealeveket az asztalon álló, fényesre törölt üvegpoharakba, s átvéve a teáskannát Niu Fangtól nekikészült, hogy rájuk öntse a forró vizet.
 
He Pan a díványon elnyúlva félig lehunyt szemmel cigarettázott. Egyaránt szenvedélye volt a dohány és a tea, de ha választania kellett, akkor mindig a tea győzött. Most, látva a házigazda készülődését hirtelen felemelte a kezét:
 
- Megállj!
 
A kanna megállt a levegőben a poharak fölött. Az igazgató és a gondnok egyszerre fordult oda, és meghökkenve meredt a fontoskodó képet vágó kis öregre.
 
- Az osztályvezető elvtárs úgy látszik nem ért hozzá, hogyan kell teát forrázni. – Elvette a házigazdától a kannát és letette a dívány mellé. Szívott egyet cigarettáján, lassan kiengedte a füstöt, majd cigarettát tartó kezét a hamutartó felé nyújtotta. – Sokféle tea van, forrázásuk módja is más és más. Ha veres teát, fekete teát, kiváltképpen pedig ha préselt teát készítünk azok csak lobogóan forró vízzel adják ki illatukat, zamatjukat. Zöld teával azonban nem lehet így bánni. Az Oroszláncsúcs korai szedés a legkiválóbb sárkánykúti teafajta, csupa zsenge rügy és fiatal levélke, azt csak olyan hetven fokos vízzel szabad forrázni, le sem szabad fedni, akkor lesz jó. Ha nem így teszel, nemcsak a levélkék füllednek be sárgásra, hanem a zamata sem jön ki tisztán, az illatát sem adja ki.
 
 
A tea úgy adja ki igazán az ízét, ha yixingi cserépkannában forrázzák le – He Pan letette a kannát. Újból megeredt a szava: - Ámbár mostanság teakóstolásnál nemcsak az illatot és az aromát értékeljük, hanem a színt és a külcsínt is, erre pedig csak az üvegpohár alkalmas. Különösen áll ez a sárkánykútfajta teákra, melyeknek ragyogó zöld színe, dús illata, nemes aromája, szép formái kezünkbe fogott pohárban élvezhetők igazán, ahogy gyönyörködhetünk e zöld levélkék, zsenge rügyek kecses lebegésében, élvezhetjük e nemes ital ízét s illatát – egészen különleges élvezet!
 
He Pan már emelte is poharát szeme elé, s ajkát önkéntelenül megilletődött, könnyű sóhaj hagyta el:
 
- A legjobb tea! – suttogta. – Valóban csupa kis zászló meg lándzsa! Nézzétek ezeket a levélkéket. Micsoda színük van!"
 
 
Forrás: Kalmár Éva (szerk.): Huszadik századi kínai novellák. (Modern Dekameron sorozat) Budapest, Noran Kiadó, 2008.
 
***
 
Kistestvér - Xi Hu Long Jing
 
 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása